Over Joan

Joan Hundersmarck is Zeeuwse van geboorte. Zij heeft haar opleiding grafische vormgeving/multi media gevolgd aan Akademie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda.

Na een verblijf in Amerika, waar zij o.a. bij het New England Aquarium in Boston op de ontwerpafdeling heeft gewerkt, heeft zij vele jaren als zelfstandig grafisch vormgever binnen een maatschap gewerkt en heeft hier vele mooie resultaten mee bereikt (o.a. voor het Breda’s museum, Pfizer en Graphic Art Supplies Stores Holland).

Naast grafisch vormgever is Joan ook vrij kunstenaar met altijd beelden in haar hoofd voor schilderijen en kunstobjecten.

Zij gebruikt daarbij verschillende materialen. Naast de wat meer traditionele materialen zoals papier, linnen, acryl- en olieverf, verwerkt zij onder meer materialen die zij aantreft op haar geliefde eiland La Palma.

Tijdens haar verblijf daar treft zij de natuurlijke grondstoffen die het eiland rijk is tijdens haar wandelingen aan. De sfeer, de manier waarop een palmblad op de grond ligt, de kleuren en het licht van het eiland, zijn voor haar een grote inspiratiebron. Al wandelend ontstaan de kunstwerken al in haar hoofd.

Terug op Nederlandse bodem heeft zij wel het een en ander uit te leggen aan de douane. Zij brengt altijd grote pakketten met de door haar verzamelde palmbladeren, bananenboomschors, lava, rode aarde etc. mee van haar reis. Gelukkig heeft zij deze pakketten nooit hoeven in te leveren.

In sommige van haar werken is haar grafische achtergrond goed te herkennen en vele werken getuigen van haar perfecte geheugen van de beelden en sfeer-ervaringen die in haar hoofd ontstaan zijn op La Palma en die nu terug in haar atelier daadwerkelijk ‘tastbaar’ zijn geworden. Zie hier het resultaat.